ایران یکی از زیباترین کشورهای دنیاست. این کشور وسیع در هر گوشه و کنار خود یک سورپرایز شگفتانگیز برای شما دارد. یک طبیعت بکر، یک فرهنگ و آداب و رسوم خاص و منحصر به فرد، یک مجموعه بناهای فوقالعاده تاریخی و… بخشی از این سورپرایزهاست که پارس توریسم طبق روال معمول و همیشگی خود سعی در معرفی آنها دارد. در این بخش تیم پارس توریسم به معرفی استان آذربایجان غربی پرداخته است؛ با ما همراه باشید.
درباره آذربایجان غربی
اذربایجان غربی متشکل از مردم آذری و مردم کورد است و بهعنوان یکی از توریستیترین استانهای ایران شناخته میشود. ارومیه مرکز این استان حدود ۳هزار سال قدمت دارد و این مساله نشانگر این است که استان آذربایجان غربی علاوه بر جاذبههای فوقالعاده طبیعی از وجود جاذبههای تاریخی ارزشمند نیز بهره میبرد.
آذربایجان غربی تنها استان هم مرز با ترکیه در ایران است. البته این استان از نظر مرزی بسیار پر اهمیت محسوب میشود زیرا علاوه بر ترکیه از شمال به جمهوری آذربایجان و از غرب به عراق میرسد.
استان آذربایجان غربی از نظر کشاورزی نیز بسیار حائز اهمیت است. وجود زمینهای مستعد برای کشاورزی و البته حضور پر رنگ ایلات و عشایر در این استان، اهمیت آذربایجان غربی را دو چندان کرده است. آذربایجان غربی شهرهای زیادی دارد که هر کدام به تنهایی میتوانند مقصد فوق العادهای برای سفر باشند. اگرچه در این یاداشت امکان معرفی تمام این شهرها نیست اما چند نمونه از آنها را به اختصار معر فی خواهیم کرد.
ارومیه
همانطور که اشاره شد ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی است. این شهرستان جاذبههای گردشگری فراوانی دارد و در واقع یک مقصد بسیار مناسب برای سفر در بهار است. هوای این شهر در بهار بسیار فوقالعاده است. قبل از هر چیز از مسجد جامع ارومیه دیدن کنید. ساخت این مسجد به سده هفتم یعنی زمان حکومت ایلخانیان بر ایران بازمیگردد. شما میتوانید نمونهای از کچبریهای فوقالعاده آن دوره را در محراب این مسجد ببینید. روبهروی مسجد جامع بازار ارومیه قرار دارد که این بازار نیز به اندازه کافی برای یک جاذبه توریستی جذاب است. این بازار در زمان صفویان یعنی چندین سده پس از ساخت مسجد جامع ساخته شده است.
یکی دیگر جاذبههای تاریخی که حتما در سفر به ارومیه باید از آن دیدن کنید کلیسای ننه مریم است. این کلیسا یکی از قدیمیترین کلیساهای ایران و جهان است. کارشناسان ساختمان فعلا را متعلق به زمان ساسانیان میدانند؛ معماری و نقاشیهای موجود در این کلیسا نیز این زمان را تایید میکنند. در نهایت برای تفریح و گردش نیز میتوانید به پارک جنگلی شیخ تپه نیز سری بزنید.
دره قاسملو یکی از تفریحگاههایی است که حدودا نیم ساعت با ارومیه فاصله دارد. این دره به دلیل چشمانداز فوقالعادعاش میتوان محبوبترین جاذبه گردشگری ارومیه دانست. بهترین زمان برای بازدید از دره قاسملو فصل بهار است.
مهاباد
مهاباد یکی از شهرستانهای کردنشین استان آذربایجان غربی است که بسیار از سفر دوستان ان را زیباترین شهر این استان میدانند. مهاباد را چندین کوه احاطه کرده و طبیعت بکر و سرسبزی دارد. سد مهاباد یکی از جاذبههای این شهرستان است که حتما باید از آن دیدن کنید. این سد خاکی که بین مهاباد و سردشت قرار گرفته است مکانی مناسب برای ماهیگیری، شنا و گردش است. جاذبه بعدی که باید از آن دیدن کنید تالاب کانی برازان میباشد. این تالاب که بهعنوان اولین سایت پرنده نگری کشور به ثبت رسیده است در ۳۰ کیلومتری مهاباد قرار دارد. همه سالانه پرندگان مهاجر زیادی به سوی این تالاب حرکت میکنند.
مقبره بداغ سلطان یک جاذبه تاریخی است که یکی از بزرگان این منطقه در آن دفن شده است. قدمت این مقبره به زمان صفویه بازمیگردد و در نهایت یکی از جذابترین جاذبههای توریستی مهاباد غار آبی سهولان میباشد. این غاز از حوضچههای بزرگ و دالانهای تنگ و باریگ تشکیل شده است. عمق این غار بین ۱۳ تا ۵۵ کیلومتر است و در ۳۸ کیلومتری مهاباد قرارداد. جالب است بدانید این غار محل سکونت انسانهای اولیه بوده است.
خوی
خوی پرجمعیتترین و بزرگترین شهرستان آذربایجان غربی بعد از شهرستان ارومیه است. همچنین این شهر یکی از قدیمی ترین تمدنگاهها در غرب ایران نیز به حساب میآید. این شهر حدود ۷هزار سال قدمت دارد. از مهمترین جاذبههای این شهر باید به مقبره شاعر پر آوازه شمس تبریزی اشاره کرد. یکی دیگر از جاذبههای این شهرستان جهنم دره است. البته این منطقه خارج از شهر در مسیر چالدران در جاده زرآباد قرارداد. فقط کوهنوردان حرفهای به سمت این منقطه میروند. در گذشته کسانی که با حکومتها به مشکل بر میخورند به این منطقه پناه میآورند. مردم محلی به دلیل سابقه افراد خاطی در این منطقه آن را منفور میدانند. کلیساهای زیادی در شهرستان خوی وجود دارد که همه انها ارزش تاریخی دارند و بازدید از آنها خالی از لطف نیست. همچنین اگر گذرتان به خوی افتاد سعی کنید از روستاهای اطراف این شهرستان نیز دیدن کنید این روستاها دارای طبیعتی زیبا و بکر هستند و میتوانند سفرتان را بهیاد ماندنی کنند.
شهرستان ماکو
شهرستان ماکو یکی دیگر از شهرهای محبوب استان آذربایجان غربی در میان توریستهاست. این شهرتان از شمال به ترکیه و از شرق به جمهوری آذربایجان هم مر ض است.
ماکو یک منطقه ازاد است که بزرگترین منطقه آزاد ایران و دومین منطقه آزاد در جهان پس از شانگهای چین محسوب میشود. ماکو نیز مانند بسیاری از شهرهای آذربایجان غربی پر از جاذبههای تاریخی و طبیعت بکر و رویایی است. در سفر خود به ماکو قبل از هر چیز از کلیسای مریم مقدس دیدن کنید. این کلیسا به کلیسا ی زور زور نیز معروف است. در ابتدا این کلیسا در دره بستر رودخانه بنا شده بود اما از انجایی که امکان آبگرفتی آ ن موجود بود میراث فرهنگی ان را به ارتفاعات کنار دریاچه منتقل کرد. تالاب بور آلان دومین جاذبهای است که توصیه میشود از ان دیدن کنید. این تالاب در امتداد مرز مشترک ایران، ترکیه و ارمنستان و در موازات رودخانه قرهسو قرار دارد. بورآلان ۲۵۰هکتار مساحت دارد و از وجود چشمههای آبگرم بهره میبرد. این تالاب زیستگاه انواع مختلفی از پرندگان میباشد. از دیگر جاذبههای گردشگری شهرستان ماکو که باید بازدید از آنها خالی از لطف نیست باید به آبشار و پل قلعه جوق، کاخ موزه باغچه جوق، تالاب آق گل، کلیسای گئورک مقدس، پل قلعه کورپو، قره کلیسا،منطقه آق گل، تالاب بورآلان، امارت کلاه فرهنگی و بازار مرزی ماکو اشاره کرد.
شهرستان سردشت
شهرستان سردشت یکی دیگر از شهرهای استان آذربایجان غربی است که از شهرستانهای مرزی و کردنشین استان به شمار میآید. این شهرستان نیز مانند دیگر مناطق استان زیبای آذربایجان غربی جاذبههای طبیعی زیادی برای جذب گردشگر دارد. آبشار شلماش یکی از این جاذبههاست. این آبشار که از مهمترین و بزرگترین ابشارهای استان است؛ از ۳ آبشار تشکیل شده که برای رسیدن به آخرین آبشار باید مسیری را پیادهروی کرد و وارد دره شد. از همینرو برای بازدید از آبشار شلماش وسایلی مانند کفش مناسب و عینک آفتابی را فراموش نکنید، رودخانه زاد جاذبه دیگری است که باید حتما در سفر به سردشت از آن دیدن کنید. این رودخانه در میان کوههای بلند جنگلی قرار گرفته و منظره چشمنوازی را پدید آورده است. از دیگر جاذبههای این شهر باید به پل قلاتاسیان، چشمه گراوان، آبشار رزگه و چشمه کانی گراوان اشاره کرد.
غذاهای محلی و سنتی آذربایجان غربی
سوپ بلغور/ارومیه
سوپ بلغور غذای محلی ارومیهای هاست که با استفاده از پیاز، سیبزمینی، کوچهفرنگی، لوبیا قرمز، بلغور گندم، نخود، مرزه خشک و رب گوجه فرنگی تهیه میشود.این سوپ خوشمزه یکی از پر طرفدارترین سوپها در میان ارومیهای هاست.
ارومیه خورش
یکی از خورشهای اصلی ارومیهایهاست که آن را به نام ارومیه خورشته نیز میشناسند. در این غذا از گوشت، لوبیا، پیاز، بادنجان و غوره استفاده میشود. این غذا طعم ترشی دارد، میتوانید به جای غوره از گرد غوره یا آب غوره نیز استفاده کنید. یادتان باشد سیبزمینی و بادنجان را جداگانه سرخ کرده و در آخر کار روی خورشت خود بگذارید.
باستخ
باستخ یک نوع شیرینی خوش طعم و محبوب در آذربایجان غربی است که از نشاسته گل، شیرع انگور، هل، گلاب و مغز گردو تهیه میشود. تهیه این شیرینی بسیار راحت است و نیازی به فر و امکانات پیچیده آشپزی ندارد و به همین دلیل هم به این شدت همهگیر شده است.
شورجه
شورجه یکی دیگر از غذاهای ارومیهای است که طرفداران زیادی در آذربایجان غربی دارد. مردم آذربایجان غربی این عذا را بهعنوان پیش غذا استفاده میکنند. در تهیه شورجه از ماست سفت، تخممرغ، پیاز داغ، گوشت و نشاستهی ذرت استفاده میشود. این غذا را میتوان همراه با برنج یا با نان میل کرد.
کوفته مرغ
هرگاه اسم کوفته میآید ناخودآگاه به یاد کوفته تبریزی میافتید. در حالی که انواع اقسام دیگر کوفته در ایران وجود دارد. یکی از آنها کوفته مرغ است که غذای محلی و سنتی مردم آذربایجان غربی است. این نوع از کوفته با استفاده از فیلهی مرغ، لپه، ادویه، تخممرغ، سبزی (مرزه و تره)، گردو، پیازداغ و آرد طبخ میشود.
مردم آذربایجان غربی مانند سایر مردم ایران آشهای محلی مخصوص به خود را نیز دارند که از میان آنها میتوان به آش کلم و آش دوغ اشاره کرد.
سوغات آذربایجان غربی
یکی از مهمترین چیزهایی که میتوانند شما را با فرهنگ یک منطقه اشنا کند و اطلاعات زیادی درباره آن منطقه در اختیار شما قرار دهد سوغات و صنایع دستی است زیرا مردم هر منطقه بر اساس عادات، نوع زندگی، جغرافیا، آب وهوا و بسیاری از فاکتورهای دیگر بهساخت صنایع دستی میپردازند.نه اینکه هنگام ساخت این صنایع دستی به این فاکتورها فکر شود بلکه جهانبینی که این عوامل به مردم آن منطقه دادهاند؛ بر تمام جنبههای زندگیشان تاثیر میگذارد.
منبتکاری یکی از صنایع دستی مردم آذربایجان غربی است. اگرچه در نقاطی دیگر از ایران هم منبت کاری وجو د دارد ولی هرکدام سبک و سیاق خاص خود را دارند. منبت کاری بیشتر در میان مردم ارومیه رایج است.
یکی دیگر از هنرهایی که در آذربایجان غربی نیز مانند بیشتر نقاط جهان رایج است؛ قالی بافی است. در واقع آذربایجان یکی از مراکز اصلی تولید فرش دستباف محسوب میشود.
رودوزی را باید یکی از صنایعدستی آذربایجان غربی داست. رودوزی هنری شبیه به سوزن دوزی است که با استفاده از نخ ابریشم بر روی پارچههای ساده طراحی می کنند.
چاپ سنتی یکی از جذابترین صنایع دستی مردم آذربایجان غربی است که از قدیم برای تزئین پارچه از آن استفاده میکردهاند. در بازارهای سنتی آذربایجان غربی میتوانید این پارچهها را پیدا کنید.
از دیگر صنایعدستی سفال، گلیم، سجوق و.. اشاره کرد.
نوشته آشنایی با جاذبههای گردشگری آذربایجان غربی اولین بار در پارس توریسم. پدیدار شد.