در سفر به اصفهان باید چه کارهایی کنیم؟ بدون شک یکی از کارهای اصلی خوردن بریانی اصفهان است، غذایی که هرجایی نمیتوان پیدایش کرد. اگر هم بشود به خوبی آن بریانی که در اصفهان میخوریم نیست.
فقط اصفهانیهای اصیل میدانند که اسم این غذا، بریان است و بقیه به اشتباه به آن بریانی میگویند. بریان غذاییست که در رستورانهای به خصوصی طبخ میشود . این رستورانها به طور تخصصی کارشان طبخ بریان است و به ندرت غذای دیگری دارند؛ مگر کباب.
بیشتریها اولین بار به محض دیدن یک پرس بریانی اصفهان تصور میکنند با شکم گرسنه قرار است از رستوران بیرون بروند، اما وقتی لقمه آخر را در دهان میگذارند تازه متوجه سنگینی غذا میشوند.
بریان غذاییست که بیشتر به چشم ناهار به آن نگریسته میشود. البته کسانی هم هستند که برای خوردن این غذا شام و ناهار نمیشناسند. به هرحال از نظر ما خوردن این غذای چرب و سنگین برای شام کار عاقلانهای به نظر نمیرسد و خواب راحت به چشم نمیآید.
عمر این غذا به دوره صفوی برمیگردد و در سفرنامههای بسیاری میتوان ردپایش را پیدا کرد. بریان اصفهان، غذاییست چرب که با گوشت خالص گوسفند درستش میکنند.
اول گوشت با استخوان را همراه آب و نمک و کمی ادویه مثل زردچوبه نیمپز میکنند. بعد گوشت را از استخوان جدا کرده و به همراه چربیهای خود گوشت چرخ میکنند و بعد کمکم از آن برمیدارند و همراه با دارچین و نعنا خشک، در کفگیرهای مسی پهن و روی آتش زیر سینی مسی مخصوص که روی فر گازی قرار دارد کمی تفت میدهند.
این پایان کار نیست، چون این ترکیب را سرانجام همراه مغز گردو یا خلال بادام لای نانی چرب شده از آب همان گوشت و با مقداری جگر سفید و دنبه پخته شده، تزئین میکنند و میخورند.
بعضی از رستورانها در کنار این غذا یک تلیت آبگوشت کشک هم به مسافر میدهند تا معنای واقعی غذای محلی اصفهان را درک کند. مزهای که در دهان احساس میشود خیلی جدید است؛ آبی چرب و پرادویه و البته لذیذ.
در کدام رستورانها بریان بخوریم؟
به خاطر سینی بزرگی که برای پخت بریانی اصفهان به کار برده میشود نمیتوان آن را در خانه به خوبی رستورانها پخت.
در اصفهان رستورانهای زیادی هستند که به طور تخصصی کارشان طبخ بریان است. از مغازههای کوچکی که در اینطرف و آنطرف شهر قرار دارند تا رستورانهایی که دیگر اسم و رسمی برای خود به هم زدهاند و آوازهشان در شهرهای دیگر هم پیچیده. اولین مقصد مسافران هم معمولا برای خوردن بریان همین رستورانهاست.
بریانی حاج محمود شفاعت: رستورانی بسیار قدیمی در خیابان مجلسی، نزدیک به حمام شیخبهایی که به بازار ریسمون معروف است.
بریانی شاد: در نزدیکی میدان نقش جهان، خیابان دروازه دولت، ابتدای خیابان طالقانی.
بریانی اعظم: بریانی اعظم سه شعبه دارد که بسته به محل اقامتمان میتوانیم به نزدیکترین آن سر بزنیم. شعبه خیابان کمال اسماعیل در نزدیکی سیوسه پل و خواجو، شعبه مسجد سید و شعبه دروازه دولت نزدیک به میدان نقش جهان.
بریانی عشایر: نرسیده به آتشگاه. این ستوران علاوه بر بریان، آبگوشت و کشک خوش عطر و طعمی را به مشتری ارائه میکند.
عکس: خبرگزاری ایمنا
نوشته در کدام رستورانهای اصفهان بریان بخوریم؟ اولین بار در وبلاگ اسنپ تریپ. پدیدار شد.