اگر از یک کاشانی در مورد خوشمزهترین غذاهای محلی کاشان بپرسیم معمولا جوابش چند غذاست؛ گوشت لوبیا، شفته یا نخودآله. اما اینها تمام انتخابی نیست که داریم.
کوفته آب سماق
وقتی اسم کوفته به میان بیاید، ایرانیها دل از دست میدهند. نوع متداول کوفته با برنج و لپه پخته میشود، اما در هر شهر روش طبخ متفاوت است. گوشت چرخکرده، آرد نخودچی، پیاز و سماق؛ این محتویات اصلی کوفته آب سماق کاشانیست که فقط در این شهر پیدایش میکنیم.
این کوفته به خاطر سماق، طعم ترش یا ملسی دارد که ممکن است باب سلیقه همه نباشد. این غذا علاوه بر طعم خوب، به خاطر داشتن ویتامینهای e، a و C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. به این کوفته، شفته سماق هم میگویند. این غذا را معمولا با نان میخورند، اما در رستورانهایی مثل عباسیان کاشان میتوان آن را با برنج هم سفارش داد.
شفته نخودچی
کوفته در کاشان فقط به کوفته سماق ختم نمیشود. کوفته نخود، یا شفته نخود هم غذای محلی دیگری متعلق به شهر گل و گلاب است که برخی به آن شفته انار میگویند. داخل گوشت چرخکرده، کمی تخممرغ، آرد نخودچی و کمی سبزی خشک شده میزنند و بعد از ورز دادن مواد آن را با کف دست گرد و داخل روغن سرخ میکنند. بعد که گوشتها سرخ شدند، روی آن رب انار و پیاز سرخ شده میریزند و با نان میخورند. همانطور که حدس زده میشود این غذا مزه ترشی دارد که طعم شیرین قطابهای شیرین کاشانی را میشوید و هضم میکند.
شفته بادمجان
باز هم غذای کاشانی و باز هم شفته. شفته بادمجان هم دقیقا مشابه دو شفته بالاست. با این تفاوت که دیگر خبری از مزه ترش یا ملس رب انار و سماق نیست. برای سس شفته بادمجان، بادمجان و پیاز را با هم سرخ میکنیم، بعد از اضافه کردن رب گوجه و کمی آب اجازه میدهیم مواد به خورد هم برود و بعد سس را روی کوفته میریزیم.
گوشت و لوبیا
از اسمش پیداست که شباهت زیادی به همان آبگوشت دارد، ولی به جای حبوبات آبگوشت، فقط در آن لوبیا، آن هم از نوع لوبیا سفید میریزند. داخل آن برنج هم دارد و برای همین این غذا آنقدرها هم شبیه به آبگوشت نیست. در این غذا سبزیهایی مثل شنبلیله و تره هم میریزند و برای همین این غذا عطر خوبی دارد.
آبگوشت به
کسی انتظارش را هم احتمالا نخواهد اشت که داخل آبگوشت میتوان رب انار هم ریخت. کاشانیها آبگوشت پرطرفدار خودشان را با به و رب انار درست میکنند. برای این غذا یک به را چهار قاچ کرده و هستههایش را در میآورند و بعد با گوشت و حبوبات داخل قابلمه میگذارند تا بپزد. در نهایت بعد از پخت به آن رب و نمک اضافه میکنند و در پایان آب آن را جدا میخورند و مخلوط گوشت را بعد از کوبیدن با گوشتکوب، با نان سرو میکنند.
نخودآله
نخودآله همان خورش قیمه کاشانیهاست. این غذا بین یزدیها هم طرفدار دارد و به آن قیمه یزدی میگویند. شیوه پخت این خورش، شبیه به همان قیمه است، با این تفاوت که به جای لپه نخود میریزیم. البته باید از قبل نخودها را خیس و پوستشان را جدا کرد. معمولا بهتر است داخل این خورش مغز ران گوشت ریخته شود تا غذا را خوش طعمتر کند.
چلو دیزی
همه ایرانیها اگر دیزی نخورده باشند، حداقل اسم دیزی به گوششان خورده است. با این حال اسم چلو دیزی چطور؟ چلودیزی غذایی متعلق به مردم کاشان است که معمولا با گوشت سردست یا ران پخته میشود. گوشت را با لوبیا چشم بلبلی و پیاز میپزند و بعد برنج را همراه با این مواد دم میکنند. این غذا با دوغ و ماست بسیار خوشمزه میشود.
جوجویی تاس کباب
در این غذا خبری از جوجه نیست. به خاطر اینکه جوجویی تاس کباب با رب انار، بادمجان، گوجه و گوشت درست میشود، بیشتر ما را به یاد غذاهای شمالی میاندازد، اما در واقع جوجویی تاس کباب یک غذای کاشانیست. این غذا در واقع همان تاس کباب است که به شیوه کاشانیها پخته میشود و معمولا آن را با نان میخورند.
نوشته ۸ غذای محلی کاشان که باید امتحان کرد اولین بار در وبلاگ اسنپ تریپ. پدیدار شد.