در عهد قاجار که قحطی جنوب ایران را فراگرفت ، مردم با خوردن «ملخ» زنده ماندند اما هیچ گاه تصور نمی کردند زمانی برسد که این حشره به یک نوبرانه بهاری خوشمزه تبدیل و در شهری چون گراش کیلویی ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان خرید و فروش شود!
حاجیه جعفرزاده
این روزها ورود ملخها به فارس هرچند باعث نگرانی کشاورزان میشود، ولی برای برخی مردم جنوب استان بسیار خوش آیند است و هم اکنون به یک فرصت درآمدزا تبدیل شده . با اینکه خوردن ملخ مشکل بهداشتی ندارد و به اعتقاد عده ای بسیار لذیذ است اما برخی افراد خوردن آن را کار زشت و حتی چندش آور می دانند .
«خبر جنوب» نوشت:خوردن ملخ یا دیگر حشرات موضوع تازهای نیست؛ به طوری که در فرهنگ مردم دیگر شهر ها و کشورها می توان خوراک های عجیب و غریب فراوانی را دید .برای نمونه می توان به خوراک هایی که با جیرجیرک و مارمولک تهیه می شود اشاره کرد حتی در برخی از کشورها خوردن موش، مار و عنکبوت هم عادی است. این روزها شاهد ملخ خواری در شهر های جنوبی فارس به خصوص شهری مانند گراش هستیم که به باور برخی از کارشناسان حوزه میراث فرهنگی پدیده عجیب و غریبی هم نیست و ریشه در گذشته هم دارد . در این باره حامد عبدالهی رییس انجمن معرفی و حفظ آثار و بناهای تاریخی شهرستان گراش به خبرنگار ما گفت: در دوره قاجار که جنوب ایران و فارس با قحطی مواجه شد مردم مجبور شدند که برای زنده ماندن ملخ بخورند. البته این موضوع در اوایل دوره پهلوی هم رخ داد اما وضعیت کنونی کمی متفاوت است. وی افزود: هم اکنون ملخ ها به مزارع و منابع طبیعی شهرستان لار و البته شهر های جنوبی حمله ور شده اند و هر چیز سبزی را می خورند .
عبدالهی با بیان اینکه به دلیل فراوانی ملخ ها مردم نیز آنها را شکار کرده و می خورند، افزود: در حال حاضر کشاورزان از وجود این حشره بسیار گله مند هستند اما مردم عادی با توجه به خرید و فروش آن خوشنودند.
عبدالهی ادامه داد:در واقع این حشره جزو خوراک های لذیذ است و مزه ای مانند صدف و خرچنگ دارد.
وی در ادامه این گفت و گو با اشاره به اینکه شکار ملخ آسان است و تمیز کردن و طبخ آن آسان تر، افزود: تنها کافی است سر و پاهای آن را قطع کرد و پس از شست و شو آن را مانند تخمه تفت داد . حتی برای طبخ آن نیازی به روغن هم نیست.
این فعال حوزه میراث فرهنگی در شهرستان گراش در ادامه گفت: با اینکه مردم در گذشته ملخ را جای یک وعده غذایی یا همراه با برنج (پلو) می خوردند اما هم اکنون این حشره به عنوان دسر ویا تنقلات سرو می شود.
به گزارش خبرنگار ما چنانچه بگوییم این حشره به دسر لاکچری مردم جنوب فارس تبدل شده است، اغراق نکرده ایم. اما به گفته برخی از کارشناسان مردم دیگر شهر های ایران و فارس هم ملخ می خورند . با نگاه به تاریخ صحت این موضوع نیز تایید می شود به طوری که در برخی از منابع و اسناد آمده است که در زمان حمله ملخ ها به ایران مردم شهر های شیراز ، تهران ، لار، بیرم، ممسنی، کازرون وحتی مردم هرمزگان این حشره را می خوردند . دربار ه خوردن ملخ نیز سعدی شیراز شعری دارد که نشان می دهد در زمان وی در دیار دمشق قحطی شده ومردم به خوردن ملخ روی آورده اند . در بخشی از این شعر آمده است:
چنان قحط سالی شداندر دمشق /که یاران فراموش کردند عشق،
چنان آسمان بر زمین شد بخیل/که لب تر نکردند زرع و نخیل،
نه در کوه سبزی نه در باغ شخ /ملخ بوستان خورد و مردم ملخ
بنابر این گزارش زندوی رییس ادره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گراش نیز به خبرنگار ما گفت: حشره خواری به یک فرهنگ تبدیل شده است و در بسیاری از نقاط دنیا این موضوع وجود دارد . هم اکنون هم که با هجوم ملخ ها به مزارع مواجه ایم این پدیده به اوج خود رسیده است .
وی با بیان اینکه خوردن ملخ به سلیقه و ذایقه مردم بر می گردد، افزود: با توجه به اینکه بسیاری از مردم این حشره را می خورند پس نباید مزه بدی هم داشته باشد.
رییس ادره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گراش ادامه داد: ملخ هایی که خورده می شوند ابعاد بزرگی دارند به طوری که بلندی آن ها تقریبا به اندازه یک انگشت دست و بین ۷ تا ۱۰ سانتی متر است و به قول معروف کمی هم چاق هستند .
گفتنی است در برخی از تحقیقات علمی و آزمایشات انجام شده نشان میدهد مصرف حشراتی چون ملخ و جیرجیرک نه تنها ضرر ندارد بلکه سرشار از پروتئین است و از دیرباز این حشرات در شهرهای سیرجان، نیشابور، سبزوار، کرمان و خراسان مورد استفاده قرار میگرفته است.
البته با توجه به وجود میکروبهای متعدد در بدن حشرات، با پختن و سرخ کردن، آلودگیها از بین رفته و میتواند فواید بسیاری هم داشته باشند.
The post ملخ،نوبرانه بهاری خوشمزه در جنوب فارس/کیلویی ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان ناقابل! appeared first on توریسم آنلاین.