اصفهان یکی از محبوبترین مقاصد سفر در میان توریستان داخلی و خارجی است. که تمام جاذبههایش از نقش جهان گرفته تا مساجد همگی موجب شگفتی گردشگران میشود. عده زیادی از مردم در هر تعطیلاتی که دست میدهد مانند تعطیلات نوروز یا در تابستان این شهر زیبا و تاریخی را به عنوان مق صد سفر خود انتخاب میکنند. داستان سفر به اصفهان داستانی است که میتوان آن را مدتها برای دیگر تعریف کرد. اصفهان یک اثر هنری از تلفیق تاریخ و معماری است. هر گوشه از این شهر چیزی برای متعجب کردن شما دارد. جدا از بناها و دیگر آثار تاریخی این شهر به تمیزی و نظم شهره است، همین خصوصیت است که آرامش عجیبی را در کل فضای شهر ترزیق کرده است. از آنجا که تعطیلات نوروز نزدیک است و سفر نوروزی به اصفهان نیز یکی از گزینههایی است که همیشه مطرح بوده است؛ پارس توریسم در این یاداشت سعی دارد بهطور مختصر و مفید راهنمای سفر به اصفهان را برای سفر چند روزه به این شهرستان تهیه کند. با ما همراه باشید.
تاریخچه اصفهان
اصفهان در مرکز ایران قرار دارد. در طول تاریخ گاه از اهمیت بالایی در میان پادشاهان برخوردار بوده و گاهی نیز از سوی آنها مورد کم لطفی قرار گرفته است. اما چیزی که هست این شهر تاریخچه پرباری دارد. روزهای سفید و سیاه زیادی را گذرانده، جنگها، تجاوزها و بلاهایی مانند قحطی را پشت سر گذاشته و امروز محکم و استوار بهعنوان نگینی در جهان میدرخشد.
شهر اصفهان زیا د مورد توجه پادشاهان هخامنشی و ساسانی نبوده است؛ از مهمترین اتفاقات درباره این شهر تا قبل از حکومتهای اسلامی یکی میتوان به مهاجرت یهودیها ی عراق امروز که در بابل اسیر بودند به این شهر، اشاره کرد. در زمان یزدگرد اول پایگاه نظامی مهمی به نام سپاهان برای تعلیم و اعزام نیروی کمکی در این شهر ساخته شد. اصفهان که در زبان ساسانیان اسپهان خوانده میشد درعنوان ولیعهد نشینی در زمان ساسانیان با ارمنستان رقابت داشت.
در زمان حکومتهای اسلامی اما نقش اصفهان در تاریخ سیاسی پررنگ تر شد. تا قرن چهارم هجری اصفهان نیز مانند بسیاری از شهرهای دیگر در دست خلیفه عباسی بود. عباسیها کاخی بزرگ در این شهر ساخته و بارویی به گرد شهر کشیدند اما سپاه مرداویج توانست اصفهان را ازچنگال عربها نجات داده و آن را به عنوان پایتخت برگزیند. در همان زمان بود که این شهر بار دیگر کانون سرایندگان و دانشوران شد. در دوره سلجویان اگرچه اصفهان با یک محاصره طولانی مدت و ویرانی شهر تسلیم این سلسله شد اما در زمان ملکشاه خواجه نصیر الملک این شهر را به اوج شکوهش رساند با وجود گذشت قرنها مردم اصفهان هنوز ازاین وزیر مدبر به نیکی یاد میکنند. در دوران صفوی نیز اصفهان معمولا بهعنوان پایتخت شناخته میشد در این دوره اگرچه دانشمندان و شاعران راستین پایگاه خود را کمی از دست دارند اما مساجد و آثار و بناهای تاریخی دیگری در این دوره ساخته شد که مجموع آنها را میتوان شاهکاری در هنر معماری دانست.
از دوران قاجار به بعد نقش سیاسی اصفهان در رخدادهای مهم مانند انقلاب مشروطه، اتفاقاتی که در طول جهانهای جهانی در کشور رخ می داد و… نقش مهمی ایفا کرد. در زمان رضا شاه این شهر از پایگاه های اصلی حزب توده بود. همچنین این شهر تاثیرگذاری زیادی در جریان انقلاب ۵۷ داشت.
بهترین زمان سفر به اصفهان
اصفهان در دامنه کوههای زاگرس در کنار زاینده رود (بزرگترین رود فلات مرکزی ایران) قرار گرفته است. آبوهوای اصفهان معتدل و خشک است. میزان برف و بارش در این شهر بهطور کلی متوسط و در سالهای اخیر کم بوده است. حداکثر درجه حرارت در تابستان ۳۹درجه و حداقل درجه حرارت در زمستان ۱۸- درجه است. با توجه به این اطلاعات بهراحتی می توان حدس زد بهترین زمان از نظر آبوهوایی برای سفر به اصفهان از شهریور تا آذر و از اسفند تا اردیبهشت است. اما اگر نمیخواهید در فصل شلوغ به این شهر سفر کنید توصیه ما به شما سفر در پاییز است.
جاذبههای گردشگری اصفهان
جاذبههای گردشگری شهرستان اصفهان آنقدر زیاد است که صحبت درباره همه آنها در حوصله این یاداشت نمیگنجد. بنابراین ما در بخش راهنمای سفر به ا صفهان به معرفی چند نمونه از محبوبتری ن جاذبههای گردشگری این شهر اکتفا میکنیم.
میدان نقش جهان
میدان نقش جهان یکی از زیباترین جاذبههای اصفهان است که در چهار طرف خود ۴ جاذبه دیگر را جای داده. معماری میدان نقش جهان بهصورتی است که مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، بازار قیصریه و کاخ عالی قاپو در این میدان که به عنوان یکی از بزرگترین و زیباترین میدانهای جهان شناخته میشود قرار دارند.
میدان نقش جهان و دیگر بناهایی که در آن قرار دارد در زمان صفویه در اصفهان شاخته شد و در سال ۱۳۱۳ بهعنوان آثار ملی ثبت شد.
درباره کاخ عالی قاپو باید گفت این کاخ که در ۶ طبقه ساخته شده از شاهکارهای معماری در ایران است. هر طبقه معماری خاص خود را دارد برای مثال سقف یکی از طبقات بهصورت آلات موسیقی گچ بری شده است. ساخت مسجد شیخ لطف الله که در روبه روی کاخ قرار دارد حدود ۱۸ سال طول کشید و یقینا آن را باید یک شگفتی در معماری مساجد در جهان دانست. گنبد این مسجد هم از بیرون و هم از درون کاشی کاری شده است. مسجد امام که قبل از انقلاب ۵۷ آن را مسجد شاه نیز می خواندند دیگر بنای موجود در نقش جهان است. این مشجد شاهکاری در معماری و نجاری است که در قرن ۱۱ ساخته شده است. چند کتیبه بر سردر و دو مدرسه در صحن این مسجد وجود دارد. یکی از مدارس در زمان ناصرالدین شاه مرمت شده که آن را مدرسه ناصری مینامند. اگر در زیر گنبد این مسجد در مرکز قرار بگیرید میتوانید شاهد انعکاس صوتها باشید. بازار قیصریه دیگر شاهکار تاریخی در این میدان است. این بازار که به بازار مسکرها نیز معروف است قبلا سه طبقه داشت که طبقه سوم نقارخانه بود. این طبقه امروز ه تخریب شده است. سردربازار قیصریه شما را به بازار بزرگ اصفهان هدایت میکند. در این سردر چند تابلوی مقاشی وجود دارد که روایتگر شکار سلطنتی و اروپایی ها در اصفهان است.
پلها
دو پل بسیار مهم و تاریخی در اصفهان وجود دارد که با زندگی روزمره مردم گرهخوردهاند. سی و سه پل یکی از آنهاست. این پل که به پل اللهوردی خان نیز معروف است ۳۳دهانه دارد و بر روی آن قسمت از زایندهرود که از شهر اصفهان میگذرد ساخته شده است.سی و سه پل اصفهان در سفرنامه ها از درجه یک ترین پلهای جهان و شاکار معماری معرفی شده است. این پل در سال ۱۳۱۰ بهعنوان اثر ملی ثبت شد. این پل را میتوان از جمله زیباترین جاذبههای دینی اصفهان در شب دانست.
دومین پل مهم اصفهان پل خواجو نام دارد. این پل که در شرق سی و سه پل قرار دارد به دلیل معماریف کاشی کاری و تزئیناتش در جهان معروف است. به این پل پ ل شاه، بابا رکن الدین و پل حسن بیگ نیز میگویند.
عمارتها
۲ عمارت بسیار مهم نیز در اصفهان وجود دارد. یکی عمارت هشت بهشت و دیگر چهل ستون. عمارت هشت بهشت که در میان پارکی به همین نام قرار دارد؛ یک عمارت هشت ضلعی در دو طبقه است که ۴ نما دارد. یک حوض هشت ضلعی در وسط عمارت وجود دارد که به آن حوض مروارید میگویند.
دیگری عمارت چهل ستون است که در زمان شاه عباس اول احداث شد. ایوان اصلی این عمارت ۲۰ ستون دارد که نقش آن در حوض بزرگی که در ورودی این عمارت قرار دارد میافتد و بهعنوان عمارت چهل ستون معرف ی میشود. چهل ستون یکی از شاهکارهای معماری در اصفهان است.
از دیگر جاذبههای شهر اصفهان باید به کلیسای وانک، کوه آتشگاه، پارک ناژوان، کوه صفه باغ گلها و باغ پرندگان اشاره کرد.
*در تکمیل راهنمای سفر به اصفهان شما میتوانید اینجا درباره بهترین رستوران های این شهر بخوانید.
نوشته راهنمای سفر به اصفهان (قسمت اول) اولین بار در پارس توریسم. پدیدار شد.