اینکه میگویند پاییز پادشاه فصلهاست، بیدلیل نیست و در بعضی جاها زیبایی نفسگیر پاییز را بهتر میشود دید. مثل کجا؟ دریاچه ویستان در گیلان.
دریاچه ویستان کجاست؟
یکی از جاهای دیدنی گیلان که کمتر دربارهاش شنیدهایم، دریاچه بره سر است. دریاچهای که در دل جنگل قرار گرفته و همین باعث شده قشنگیهایش دوبرابر شود. برهسر در جنوب به ییلاق زیبای استلسرا یا استخرسرا و ویستان میرسد.
اینجا به منطقه خورگام تعلق دارد. فاصله دریاچه تا رودبار ۵۶ کیلومتر، یعنی کمتر از یک ساعت و نیم است. از رشت تا این منطقه هم یک ساعت و ۵۰ دقیقه فاصله است، یعنی ۹۰ کیلومتر. اگر از تهران راه بیافتیم، حدود ۴ساعت و نیم رانندگی در پیش داریم.
مسیر رسیدن به این مقصد تماشایی، اتوبان قزوین – رشت است. بعد از رسیدن به لوشان، مسیرمان را باید تغییر دهیم و تابلوی داماش را دنبال کنیم. از لوشان تا جیرنده ۴۲ کیلومتر و تا روستای داماش ۴۰ کیلومتر است.
از داماش تا برهسر، ۸ کیلومتر راه در پیش داریم. درست وقتی به اول برهسر رسیدیم باید به سمت چپ بپیچیم. با پشت سر گذاشتن جاده فرعی به طول ۲ کیلومتر در کنار دریاچه هستیم. البته به همین سادگی هم نیست. این جاده فرعی شیب تندی دارد و سنگلاخیست.
اگر هوس چنین سفری کردیم، بهتر است با ماشین دودیفرانسیل حرکت کنیم که به مشکل نخوریم. تابلوهای راهنما در این مسیر زیاد نیستند؛ هر جا شک داشتیم، بهتر است از محلیها راه درست را سوال کنیم.
اگر از رشت بخواهیم به برهسر برویم، بعد از رستمآباد باید بهسمت توتکابن حرکت کنیم؛ یکی از مناطق بکر شمال ایران. به سندس، حاجیده، سیاهرود، برهسر و بعد به ویستان میرسیم. این مسیر آسفالت است و زیباییهای خودش را دارد.
همین سختیهای رسیدن به دریاچه است که باعث شده اثری از زباله در آن حوالی نباشد و زیبایی بکرش را حفظ کند. بره سر به درفک هم نزدیک است.
چرا باید اینجا را ببینیم؟
دریاچه ویستان، به استخر ویستان، دریاچه بره سر و دریاچه یسان هم معروف است. این استخر طبیعی احتمالا بر اثر زلزله بهوجود آمده و آبش از کوههای اطراف و چشمهها تامین میشود، درست مثل بیشتر دریاچهها. طولش حدود ۲۳۰ متر است و پهنایش ۱۰۰ متری میشود. عمقش هم کم نیست، ممکن است تا ۱۰۰ متر برسد.
این دریاچه از دو طرف به کوههای پوشیده از درخت میرسد و از دو طرف دیگر به تپههای سرسبز و دشتهای چشمنواز. اطراف استخر ویستان پر است از درختان بلوط، راش، بید، و البته گلگاوزبان، شیرینبیان، لاله کوهی و نی.
طبیعت اینجا به اضافه دامهایی که دشتهای فراخ را برای چرا پیدا کردهاند، باعث شده عسل مرغوب و لبنیات باکیفیتی را در این منطقه پیدا کنیم. به این فهرست باید تمشک، ازگیل، زالزالک، سیب، گلابی و گردو را هم اضافه کنیم.
یکی از صداهایی که سکوت دریاچه را میشکند، صدای پرندههاست. درختهای آن حوالی مثل کبک، قمری، تهیو و بلدرچین و موشخرما، گراز و روباه هم باعث شده در اینجا تنها نباشیم.
بهترین فصل سفر
این منطقه کوهستانی، بهارهای خنکی دارد و تابستانهای گرم و ملایمی. اول پاییز هم این منطقه خیلی زیباست؛ ولی از نیمه پاییز به بعد سرما فرا میرسد و باید قید زمستانهای سرد و کوهستانیاش را بزنیم.
وسایل موردنیاز
چیزی شبیه به فروشگاه یا رستوران در این حوالی نمیبینیم و باید خریدهایمان را در همان شهر انجام بدهیم. نزدیکترین شهر به دریاچه ویستان، رودبار است. در رودبار هم مغازههای زیادی هست و هم رستورانهای خوبی. رستوران سرچشمه که دو شعبه در رودبار دارد، یکی از بهترین جاها برای خوردن غذاست.
درصورتیکه بخواهیم کنار دریاچه کمپ کنیم، چراغقوه، کیسهخواب، چادر، جعبه کمکهای اولیه، لباس اضافی، مواد غذایی و آب کافی باید همراهمان باشد. البته خیالتان راحت که این ناحیه امن است و هیچ خرسی منتظر چادر زدن ما ننشسته.
جاذبههای نزدیک
در برهسر قدیم، میرسیم به آبشار طبیعی شارشار که خیلی باصفاست. فاصله آبشار تا مرکز روستا ۵۰۰ متر بیشتر نیست.
اگر آخرهای بهار و اول تابستان سفر میکنیم، در داماش هم توقفی داشته باشیم بد نیست. از بره سر تا داماش ۶ کیلومتر مسیر خاکیست. داماش که به آب معدنیاش هم معروف است، در تیرماه، میزبان سوسنهای سفید است. این گلهای سفید در دنیا کمنظیرند. وقتی شکوفه میکنند، جشنواره شروع میشود و مردم با لباسهای محلی در بازارچهها خوش میگذرانند.
کجا اقامت کنیم؟
برای بعضیها طبیعت یعنی کمپینگ. به جز چادر زدن، میتوانیم از خانههای محلی یا ویلاهای برهسر جایی را اجاره کنیم. یک راه دیگر این است که قبل از حرکت از بین هتل های رشت یا رودبار جایی را رزرو کنیم. در مهر ماه ۱۳۹۷، قیمت رزرو هتل های رشت از ۲۶۵ هزار تومان شروع میشود. در رودبار هم میشود با ۲۲۰ هزار تومان هتل ۳ ستاره رزرو کنیم.
نوشته دریاچه ویستان بره سر کجاست؟ اولین بار در وبلاگ اسنپ تریپ. پدیدار شد.