۱-غار نمک:
در فاصله ۹۰کیلومتری شهر قشم، در بخش انتهایی جنوب غربی جزیره ( تقریبا به موازات ساحل جنوبی ) کوه گنبدی شکل به ارتفاع ۲۳۷ متر از سطح دریا غار نمک قرار دارد.
وجود رگه های سفید نمک بر بدنه این کوه از دور منظره ای جالب و دیدنی را نمایان می سازد .
فاصله دهانه غار نمک از جاده همجوار ساحل دریا حدود ۲ کیلومتر است که توصیه می شود با پای پیاده پیموده شود. درون غار نمک به ویژه در اعماق آن، تاریک است و برای مشاهده استالاکیت های بلورین نمک نیاز به چراغ قوه پرنور است. سقف غار نمک را قندیل های مرمرین و بلورین در اشکال مختلف پوشش داده اند و منظره ای بدیع به وجود آورده اند.
جریان آب نمک در کف غار نیز از منظره های دلپذیر غارهای نمکی جزیره قشم است.
رطوبت هوای جزیره و نفوذ آب در غارها سبب فروچکیدن آب نمک اشباع شده بر بدنه قندیل ها می شود و شکل آن را پیوسته تغییر می دهد.
از دل کوه نمکدان یک جریان آب زیر زمینی دائمی می جوشد و راه را به خارج می گشاید که پس از حل کردن نمک در مسیر حرکت خود به صورت چشمه نمک در دامنه کوه ظاهر می شود و در گودال مقابل خود حوضچه ای طبیعی به رنگ سفید به وجود می آورد.
منظره این حوضچه در تور قشم از دور همچون برف زمستانی دیدنی است. این چشمه در تمام طول سال جریان دارد.
نمک های غار نمک از بهترین نوع نمک سر سفره شناخته شده است و در ترکیب آن عناصر دیگری همچون منیزیم وجود دارد به همین دلیل می تواند به عنوان نمک طبی به ویژه برای مصرف ورزشکاران حرفه ای به صورت کپسول مصرف شود.
با بررسی های به عمل آمده توسط زمین شناسان دانشگاه شیراز و کشور چک معلوم شده که این غار، طولانی ترین غار نمک جهان ( به درازای ۶۴۰۰ متر ) است.
نظیر غار نمک جزیره قشم در کمتر نقطه ای از ایران دیده شده است. تحقیقاتی که اخیرا بر روی فضای داخلی غار نمک انجام شده است، حاکی از قابلیت ویژه آن است.
باقی ماندن و تنفس در داخل غار نمک قشم می تواند به بهبود بیماران مبتلا به آسم و ناراحتی های تنفسی کمک کند.
ارزش دیدن مسیر غار نمک و محیط اطراف آن همراه با تسهیلات جهانگردی لازم به حدی است که بخش اعظم نیاز ایرانیان و خارجیان شیفته به دیدار از مناطق دیدنی منحصر به فرد کره زمین را برآورده می نماید.
۲-کوه ها و تندیس های قشم:
در جزیره قشم کوه های کم ارتفاع و شگفت انگیز بسیاری وجود دارد که از تحولات دورانی و فروکش آب و بیرون آمدن این کوه ها از دل آب حکایت می کند. سطح این کوه ها را لایه های مرجانی، اسفنجی و دو کفه ای ها پوشانده اند که این امر موجب حفاظت خاک های نرم شیست و مارن زیر سطح مرجانی شده است.
در اثر فعل و انفعالات طبیعی، وزش باد، طوفان های باران زا، نمادها و تندیس های دیدنی و زیبایی در سراسر جزیره پدید آمده است که جزیره قشم و جزایر اطراف آن را از دیگر جزایر خلیج فارس متمایز و شگفت انگیز می نماید. این مجسمه های طبیعی را در شکل های گوناگون و عجیب در سراسر جزیره در تور ارزان و لحظه آخری قشم می توان مشاهده کرد.
۳-جنگل دریایی حرا (HARRA) زیستگاه امن پرندگان مناطق گرمسیری:
درخت حرا که نام علمی آن به حکیم و فیلسوف ایرانی ابو علی سینا (Avicenna Marina) نسبت داده می شود، درختانی در اندازه های ۳ تا ۶ متر با شاخ و برگ سبز روشن هستند.
درخت حرا آب شورزی است که هنگام مد آب دریا تا گلوگاه در آب فرو می رود. با خاصیت تصفیه ای که در پوست درخت حرا وجود دارد، بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می کند. درخت حرا در حقیقت یک کارخانه آب شیرین کن طبیعی و خدادادی است.
در تنگه خوران، بین جزیره قشم و بخشی از استان هرمزگان ( فاصله بین شمال جزیره قشم و بندر خمیر) جنگل حرا در گستره ای معادل ۲۰۰ کیلومتر مربع پدید آمده که از تنوع زیستی بالایی برخوردار است. جنگل حرا به دلیل مساعد بودن شرایط اکولوژی، زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجر همچون حواصیل بزرگ، اگرت بزرگ، اگرت ساحلی، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، سلیم خاکسری، گیلانشاه، کاکائی و …. از مناطق گرمسیری است.
جنگل حرا زیستگاه مناسبی برای نرم تنان، سخت پوستان و ماهیان پدید آورده است که منبع غذایی مهمی برای ماهیان و پرندگان وحشی هستند. ارتباط میان تولید اولیه بوم سازگان ( اکوسیسم ) حرا و تولید ماهیان ارزشمند و صدف در دیگر نواحی حاره به خوبی مشخص شده است.
بستر مرطوب جنگل حرا ، محل مناسبی برای پرورش مرغان ماهی خوار دریایی و به طور مشخص ماهی خوار دریایی سفید ( اگرات آلبا ) به وجود آورده و از میان دیگر گونه ها، مرغ باران یا آبچلیک ( کارادریده) در هنگام مهاجرت از میان جنگل حرا عبور می کنند. جنگل حرا در زمستان زیستگاه مناسبی برای تغذیه آبچلیک ها و پلوه ها است. تعداد قابل توجهی از گونه های پرندگان اروپایی – آسیایی( حدود ۴۳ گونه ماهی خوارند) که به آفریقا مهاجرت می کنند. یکی از مسیرهای مهاجرت از جنوب ایران و از میان خلیج فارس در نقطه باریک تنگه هرمز میان جزیره قشم و جزیره ابوموسی عبور می کند. مناطق جزر و مدی حفاظت شده حرا به مثابه سرزمین استراحت و تغذیه پرندگان ماهی خوار و گونه های دیگری از پرندگان مهاجر است.
دیدار از جنگل حرا خاطره ای به یاد ماندنی در اذهان دوستداران طبیعت، آب، هوا، درخت و پرندگان و سکوت استثنایی باقی می گذارد.
جاذبه های وان
۱- موزه وان
در موزه وان، آثار هنری دوره های مهمی از تاریخ ترکیه در دوره های ماقبل تاریخ، اوراتیان و عثمانی به نمایش درآمده است. یکی از قسمت های جالب موزه وان، قسمت کشتار جمعی است که از آن می توانید چیزهایی درباره قتل عام های خونینی که در منطقه رخ داده یاد بگیرید. موزه وان به بخش های مختلفی تقسیم می شود، در صحن داخلی موزه، لوحه هایی با خط میخی و Hakkari Stelae، به نمایش در آمده اند. در حیاط موزه، سنگ قبرهای از دوره اوراتیان با کتیبه های مربوطه به نمایش در آمده اند. در طبقه پایین تر سفالینه ها، جواهرات طلایی و برنز دوره اوراتیان و آثار هنری و در طبقه های بالاتر سفالینه های بیشتر، سکه های قدیمی و نسخه های خطی به نمایش درآمده اند.
۲- دژ وان
سفر باتو به مسافران توصیه می کند از این دژ در تور وان دیدن کنند .دژ وان مشرف به ویرانه های شهر قدیمی ۳ هزار ساله Urartu یک قلعه سنگی بسیار بزرگ است. قلعه وان بین قرن های نهم و هفتم قبل از میلاد ساخته شده است و بزرگترین قلعه سنگی موجود است. فونداسیون قلعه از بازالت و آجر ساخته شده است. در جوار قلعه وان، برجی به نام برج سردار Sardur Tower وجود دارد که در زمان حکومت Urartu ساخته شده است و در آن کتیبه ای درباره حکومت Urartu به سه زبان نوشته شده است. این کتیبه در سرتاسر قرون وسطی از حوادث در امان ماند و در حال حاضر در شرایط خوبی می باشد.
۳- جزیره آختامار وان
نام جزیره آختامار برگرفته از عشق می باشد و روایت شده است که در زمان قدیم مردی بود که عاشق دختری از اهالی این جزیره شده بود، او هر شب از دریاچه وان عبور می کرد تا عشق خود را ببیند که قایق او دچار طوفان می شود و غرق شد. مرد در حالی که روی امواج بی امان شناور بود، عشق خود را صدا می زد Oh Tamar Tamar. جاذبه اصلی جزیره آخنامار، کلیسای جامع ارمنی صلیب مقدس است که تاریخ ساخت آن به سال ۹۱۵ برمی گردد. کلیسا از معماری قابل توجهی برخوردار است. اما آنچه چشمگیر است کارهای هنری انجام شده روی دیوارهای بیرونی کلیساست که صحنه هایی از کتاب مقدس را به تصویر کشیده اند. تور زمینی وان با قیمت مناسب را از دست ندهید.
۴- کلیسای صلیب مقدس وان
کلیسای صلیب مقدس به شکل زیبایی روی کوهی در جزیره اوهتامار ساخته شده و دور تا دور آن را دریاچه وان فرا گرفته است. کلیسای صلیب مقدس بین سالهای ۹۱۵ و ۹۲۱ توسط معمار آمریکایی ” ترادات مندت ساخته شده است. کلیسای صلیب مقدس بزرگترین جاذبه جزیره است. کلیسای صلیب مقدس نه تنها اهمیت مذهب و دین را در جزیره منعکس می کند بلکه امیت فرهنگ و هنر را نیز خاطر نشان می کند. کلیسا در سال ۲۰۰۵ تحت یک مجموعه بازسازی قرار گرفت. اما هنوز هم می توانید سنگ های قرمز tufa را در بنا مشاهده کنید. این سنگ ها از جزیره همسایه به اینجا آورده شده اند. داخل کلیسا حتی از بیرون آن زیباتر و تحسین برانگیز تر است. در طراحی بیرونی آن از کنده کاری هایی استفاده شده که صحنه هایی از کتاب مقدس را به تصویر کشیده اند.
نوشته جاذبه های گردشگری قشم و وان اولین بار در پارس توریسم. پدیدار شد.