این فقط باغ شاهزاده ماهان نیست که در سفر به کرمان میتوان به دیدنش رفت و از آنهمه زیباییش سر ذوق آمد. وقتی سوار قطار کرمانیم و هنوز ۲۵ کیلومتری مانده که به شهر برسیم، از داخل واگن میتوانیم عمارت سفیدرنگ باغ فتح آباد را در دل آن کویر خشک و بیآبوعلف از دور ببینیم. باغی که باغ محبوب کرمانیها هم هست و خیلی شبیه تاج محل هند است.
باغ فتح آباد کجاست؟
این باغ ۲۵ کیلومتر با مرکز شهر کرمان فاصله دارد. برای رسیدن به آن باید بلوار هوانیروز را برویم و به شهر اختیارآباد که چسبیده به شهر است، برسیم. جملهای که در ابتدا میبینیم این است «وقف، هر فانی را باقی میکند» و این معنیاش این است که به اختیارآباد رسیدهایم.
باغ، متعلق به حاکم کرمان، فضل علی خان بیگلر بیگی بوده؛ حکمران کرمان در زمان محمد شاه قاجار و به همین دلیل به باغ بیگربیگی هم مشهور است.
تاریخ ساخت دقیق آن به سال ۱۲۵۵ هجری قمری برمیگردد و از آنجایی که ۴۰ سال قبل از باغ شاهزاده ساخته شده، الگویی میشود برای ساخت آن باغ دیدنی تا آنهایی که به کرمان میآیند، از دیدن دو باغ سرسبز در جایی که تا چشم کار میکند رنگ خاکستری حاکم است به وجد بیایند.
بیشتر بخوانید: راهنمای رفتن به ارگ راین
چرا باغ فتح آباد تماشاییست؟
آب قنات در وسط باغ جاریست، حوضها را پر آب میکند و باعث میشود فواره، زیبایی باغ را بیشتر کند. قدیمها، باغ با زمان حالش تفاوتهایی داشته. در ورودیاش چندین بلوار بوده و اطرافش را درختهای بلند و سرسبز کاشته بودند. آب هم برخلاف امروز در دو سمت ورودی جریان داشته.
در آن زمان، باغ محلی بود برای استراحت فضل علی خان و مهمانانش که به خصوص در اتاق نقاشی گرد هم میآمدند.
حاکم بعدی که برسرکار میآید، برای خرید باغ فتح آباد کرمان پیشدستی میکند، اما از آنجایی که فضل علی خان تمایلی به فروش باغش ندارد، حاکم جدید تصمیم به ساخت باغ دیگری میگیرد که همان باغ شاهزاده ماهان است و باعث میشود، کرمان نه یک باغ زیبا، بلکه دو باغ داشته باشد.
برای سفر به شهر کلوتهای ایران، شهداد اینجا را بخوانید.
سرزنده در دل کویر
نگهبانی را که رد کنیم، باغ بیشتر خودش را بهمان نشان میدهد. با زمینی یکدست سنگفرش، چند درخت چنار و حوض درازی که انگار تمامی ندارد. چراغها و صندلیها را که پشت سربگذاریم به عمارت سفیدرنگ دو طبقهای میرسیم که انعکاسش در آب باعث میشود فکر کنیم در جایی غیرواقعی هستیم.
باغ فتح آباد کرمان، باغیست که با عمارت سفیدش با آن گچبریهای ظریف و طاقهای زیبا، شاهنشین، سه دری، پنجدری و شیشههای رنگی باعث میشود حظ بصری زیادی ببریم و همه جوره بفهمیم که در یک خانه اعیانی-قاجاری پا گذاشتهایم.
سرپا شدن این باغ ۱۴ هکتاری، ۹ میلیارد هزینه در برداشته و طوری بازسازیاش کردهاند که معماری اصلیاش آسیبی نبیند. این را هم میتوان از درختی که داخل عمارت است و هنوز پابرجا مانده فهمید؛ به اضافه عمارت یک طبقهای که در گوشه باغ جا خوش کرده. این عمارت حالا به عنوان بخش VIP شناخته و برای مراسم خاص اجاره داده میشود.
این روزها بودن در جایی که زمانی فقط حکمرانان اجازه ورود به آن را داشتند، چیزیست به سادگی آب خوردن. میتوانیم در آن عمارت زیبای دوطبقه غذا بخوریم یا خودمان را در شربتخانه و چایخانهاش به یک نوشیدنی مهمان کنیم.
حس اینکه در کرمان هستیم در این باغ همه جوره القا میشود. از غرفههایی برای فروش گیاههای دارویی تا دکههایی که مس و پسته کرمان در آن میفروشند.
باغ فتح آباد جایی نیست که فقط روزهایش را دوست داشته باشیم، شب که از راه برسد و چراغها که روشن بشوند، عمارت تبدیل به هیبت عظیم پرنوری میشود که حالوهوایش خیلی خواستنیست و شبهایش طوریست که انگار جشنی در دل آن کویر برپا شده.
ساعت بازدید
از ۱۰ صبح تا ۱۰ شب میتوان به دیدن باغ فتح آباد کرمان رفت.
نوشته تاج محل ایران کجاست؟ اولین بار در وبلاگ اسنپ تریپ. پدیدار شد.