گردشگری پرنده‌نگری؛ صنعتی نوپا در استان کرمانشاه

 پرنده‌نگری از شاخه‌های پرطرفدار صنعت گردشگری طبیعت (اکوتوریسم) بوده و در کرمانشاه که یکی از غنی‌ترین استان‌های کشور به لحاظ زیست انواع پرندگان است، به عنوان صنعتی نوپا محسوب می‌شود.

ایرنا: پرنده نگری شاخه ای از بوم گردی یا اکوتوریسم و از محبوب ترین انواع «گردشگری با هدف خاص» محسوب می شود که علاقه مندان زیادی در کشورهای مختلف جهان دارد به طوری که تنها در کشور انگلیس بیش از ۳۰۰ هزار پرنده نگر حرفه ای وجود دارد.
برخلاف دیگر شاخه های طبیعت گردی مانند کوهنوردی، افرادی با توانایی های کمتر فیزیکی و بدنی نیز می توانند به سادگی در برنامه های پرنده نگری شرکت کرده و جریان زندگی در طبیعت را از نزدیک لمس کنند.
با رسیدن موسم پاییز و وزیدن خنکای روح بخش مهرماه، زیبایی و رنگارنگی پرهای یک «سهره طلایی کرمانشاهی» یا زیبایی آواز یک «توکا» در استان غنی کرمانشاه می تواند هر بیننده یا شنونده‌ای را تحت تاثیر قرار ‌دهد.

کرمانشاه می تواند مقصد مهم گردشگری پرنده نگری کشور شود

کارشناس گردشگری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کنگاور در این راستا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: یکی از انواع گردشگری های رایج در جهان امروز، گردشگری پرنده نگری است.
محمدجواد عظیمی افزود: دوستداران طبیعت و حیات وحش در این نوع از گردشگری به محل های زندگی پرندگان بومی و یا ایستگاههای پرندگان مهاجر در بهار و پاییز می روند، از آنها بازدید و لحظات زیبایی را ثبت و ضبط می کنند.
این کارشناس میراث فرهنگی ادامه داد: استان کرمانشاه با داشتن تالاب ها، رودخانه ها، سراب ها و زیستگاه های طبیعی متنوع مکان زیست نزدیک به ۲۵۰ گونه پرنده بومی و مهاجر است.
او تصریح کرد: تنوع پرندگان شکاری در این استان تماشایی است و انواع بوف، عقاب قهوه ای و سیاه، قرقی، شاهین، باز و شاه باز زندگی می کنند که در چرخه طبیعت وجود آنها بسیار مفید و ارزشمند است.
این دانش آموخته ی دانشگاه تهران در ادامه گفت: یکی از زیباترین پرندگان مهاجر که در تابستان ها در باغ های کنگاور مشاهده می شود، «پری شاهرخ» نام دارد که پرنده ای میوه خوار است و به رنگ های سبز و طلایی می باشد.
عظیمی خاطرنشان کرد: می توان این صنعت گردشگری مغفول و نوپا در استان کرمانشاه را با معرفی مناسب در فضای مجازی، تهیه فیلم های کوتاه، مستند، دفترک، کارت پستال و… به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری پرنده نگری در ایران بدل کرد.
وی در خاتمه یادآور شد: آرامش و لذت پرنده نگری به حدی است که بسیاری از روانشناسان آن را راه حلی برای آرامش فکری و تقویت روحیه افراد می ‌دانند؛ توریست پرنده نگر نسبت به بقیه گردشگران به زیرساخت های گردشگری چندان اهمیت نمی دهد و آنان بیشتر اوقات خود را در دل طبیعت می گذرانند و موضوع هتل، حمل و نقل و رستوران خیلی برایشان جذاب نیست و این از مزایای تسهیل در جذب گردشگر به استان کرمانشاه خواهد بود.

سد کبوترلانه ظرفیت فرود پرنده ها برای اسکان طولانی مدت را دارد

رئیس اداره محیط زیست شهرستان کنگاور نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، فصل مهاجرت پرندگان مهاجر به کنگاور را از نیمه آبان ماه تا نیمه آذر اعلام کرد و گفت: بسته به شرایط آب و هوایی ممکن است زمان مهاجرت پرنده ها پس و پیش شود.
مهرداد شهبازی افزود: بسته به شرایط آب و هوایی و نوع پرنده، این پرنده ها مدتی در سراب «دهلر» کنگاور ساکن می مانند، رفع خستگی می کنند، به مسیر خود ادامه می دهند و در برخی موارد نیز در برخی از نقاط استان ساکن شده و بومی می شوند و به علاوه زاد و ولد و جوجه آوری هم خواهند داشت.
به گفته این مسئول، پرندگان مهاجری که از نقاط مختلف به کرمانشاه می آیند در تالاب ها، رودخانه ها، برکه ها، سدها و آبگیرهای استان ساکن می شوند.
غاز، مرغابی، حواصیل، خانواده اردک ها، کله سبزها، فلامینگوها و پرنده های کنار آبزی همچون لک لک ها از مهمترین گونه های پرنده مهاجر هستند که به استان کرمانشاه سفر می کنند و شهبازی از آنها نام برد.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان کنگاور ادامه داد: تالاب هشیلان مهمترین منطقه فرود پرندگان مهاجر است که تحت نظارت محیط زیست قرار دارد و جایگاهی امن برای این پرنده ها به شمار می رود ولی در شهرستان کنگاور اصولا پرنده های کنارآبزی ممکن است در سراب دهلر ساکن شوند ولی بیشتر پرنده های مهاجر مدت کوتاهی در کنگاور استراحت و به راه خود به سمت جنوب ادامه می دهند.
وی با اشاره به اهمیت راه اندازی سد کبوترلانه برای ساکن شدن پرنده های مهاجر، اظهار داشت: در صورتی که سد کبوترلانه یا آناهیتا به مرحله بهره برداری برسد می تواند اسکان مناسبی به صورت طولانی مدت برای پرنده های مهاجر باشد.
او گفت: جنبه‌های مثبت حضور پرندگان در ایران در آن حد است که با ظرفیت‌ سازی می‌توان نه‌ تنها امکان بقا را برای برخی گونه‌های در معرض خطر انقراض افزایش داد بلکه حتی از مزایای اقتصادی پرندگان در ایجاد اشتغال، ارزآوری و توانمندسازی اقتصادی جوامع محلی بهره برد.
وی تصریح کرد: با اینکه پرنده نگری تفریحی علمی و ارزان است و نیاز به تجهیزات گرانقیمت ندارد و با یک دوربین دوچشمی ساده قابل انجام است اما توسعه آن در کشور به صورت حرفه ای نیازمند زیرساخت هایی نظیر آژانس های تخصصی، تور لیدرهای متخصص پرنده شناس، آموزش های پرنده نگری و معرفی مکان های خاص پرنده نگری با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست و ابلاغ ضوابط و دستورالعمل های مربوطه در مناطق تحت مدیریت و تالابهای بین المللی می باشد.
پرنده ‌نگری یکی از پرطرفدارترین و پردرآمدترین شاخه‌های اکوتوریسیم در دنیاست و سهم درآمدی کلانی در صنعت بزرگ گردشگری دارد و امیدواریم در ایران که یکی از کشورهای منحصر به فرد دنیا در زمینه اکوتوریسم محسوب می‌شود و بخصوص استان کرمانشاه که مامنی برای پرندگان مختلف از نقاط مختلف جهان است، ظرفیت این شاخه از گردشگری مورد استفاده قرار گیرد.
وجود بیش از چهار هزار اثر تاریخی در کرمانشاه
وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی، یک اثر ثبت شده جهانی و ده ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده اند حاکی از استعداد بالای کرمانشاه در بخش گردشگری است.
بیستون و طاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سراب های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت، آبشار پیران و … از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است.

The post گردشگری پرنده‌نگری؛ صنعتی نوپا در استان کرمانشاه appeared first on توریسم آنلاین.

درباره نویسنده: administrator

ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *